Driebond maakt vaart met verduurzaming bedrijventerrein en ontzorgt ondernemers

H
Hendrik 15-9-2021

“We zijn trots op jullie gedrevenheid!”. Dat zei de Groningse wethouder Philip Broeksma van energietransitie gistermiddag bij een door ondernemers druk bezochte presentatie van het project: “Driebond gaat voor duurzaam!”. Dat is een initiatief om te komen tot verduurzaming van het bedrijventerrein Driebond, waarbij ondernemers die hun bedrijfspand willen verduurzamen zoveel mogelijk worden ontzorgd en begeleid. Deze begeleiding kunnen ze krijgen van het project “Zero CO2”.

Driebond loopt al geruime tijd voorop wat betreft verduurzaming van bedrijfspanden. Althans: er is steeds veel enthousiasme geweest voor het starten van verduurzaming. “In 2018 stelde de gemeente Groningen voor om een aantal wijken en één industriegebied energieneutraal te maken. Wij belegden toen een avond waar bleek dat er op Driebond grote belangstelling bestaat voor verduurzaming. Iedereen was enthousiast, maar helaas: daarna werd het stil”, vertelde Harry Bouma, voorzitter van de Bedrijvenvereniging Zuidoost.

Daarop besloot deze Bedrijvenvereniging Zuidoost (ZO) dit voorjaar het project nieuw leven in te bazen. Ook omdat het een zeer geschikt terrein is, met veel autobedrijven, waar ze allemaal al werken aan energietransitie. ZO besloot daarom om samen te gaan werken met het Zero CO2. Dat is een combinatie van specialisten die ondernemers kunnen ontzorgen bij verduurzaming: van het aanvragen van subsidies, tot het maken van plannen en het vragen van offertes. In Zero CO2 werken samen: Ecocert, energQ, Harrier accountancy-bedrijfsadvies, Donker Groep, Fonds Nieuwe Doen, Sameen en Groningen Werkt Slim.

Bouma vertelde dat zijn Bedrijvenvereniging bedrijven op Driebond binnenkort gaat benaderen en in contact brengen met Zero CO2.

Harry Marissen van Harrier accountancy-bedrijfsadvies vertelde dat er nog veel schroom is bij ondernemers voor verduurzamen. Vaak willen bedrijven het wel, maar zien ze op tegen het praktische “gedoe” en geregel. “En dat is het mooie van Zero CO2. Wij kunnen heel veel werk uit handen nemen, we leveren met onze adviezen maatwerk, want elk bedrijf is anders. En wat het financiële deel betreft: als je het goed aanpakt kun je projecten tot wel 110 % financieren. Je reguliere bedrijfsvoering hoeft dus niet in gevaar te komen omdat je eigen geld in verduurzaming zou moeten steken”.

Voorzitter Harry Bouma heeft hoge verwachtingen. “Dit is een prachtig project waarvan wij denken dat we individuele bedrijven uitstekend kunnen helpen op weg naar verduurzaming”, zo zei hij.

bron: groningerondersnemerscourant