Belangrijk om te weten is dat de leerling er dan niet alleen voor staat. „Ten eerste zorgen we voor een warme overdracht”, legt Van der Vlist uit. „Dat betekent dat we goed kijken welk type bedrijf bij de kandidaat past. We besteden veel zorg aan een juiste match. Verder streven we waar mogelijk naar een meester – gezel situatie, zoals we dat vroeger ook kenden. De ervaring leert dat leerlingen het vak in de praktijk dan nog beter en sneller onder de knie kunnen krijgen.”
Om een goede overgang van (praktijk)leren naar economische zelfstandigheid van de kandidaten te vergroten en vervolgens te bestendigen, wordt vanuit Leerbouwen een jobcoach ingezet, om met name de eerste periode goed en vlot te laten verlopen.
Tempo
Dat bevestigt docent Tjisco de Jong, vakdocent van de schildersopleiding. „We krijgen hier ervaren vaklieden die een opfriscursus willen volgen tot en met mensen die een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar graag willen werken. Zij moeten vaak wennen aan een ander dagritme, maar vooral ook aan het tempo van werken in de bouw. Dat leren we ze hier. En nee, niet iedereen lukt het om een diploma te halen, zo eerlijk zijn we ook, maar Leerbouwen biedt ze alle kansen die nodig zijn om wel te slagen en de basisvaardigheden van een vak aan te leren.”
„We hebben veel contact met het bedrijfsleven, zij investeren mee in de opleidingen”, gaat Van der Vlist verder. „We zijn laagdrempelig, iedereen die een vak wil leren is welkom en kan op elk moment instromen. Je krijgt de aandacht die nodig is, het brengt altijd weer een leuke dynamiek met zich mee, waarin mensen het prettig vinden om te leren. We werken daarnaast liever niet uit boeken, we geven de voorkeur aan leren in de praktijk. Daar staan de meeste kandidaten overigens helemaal achter en geeft de mensen die moeite hebben met leren ook een faire kans om in de bouw een boterham te kunnen verdienen.”
Glunderen
„Naast het leren besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van onze kandidaten”, vertelt De Jong. „Immers, als je lekker in je vel zit, gaat het leren ook makkelijker. Wat ze moeilijk vinden? Dat is bijvoorbeeld het kitten. Daarvoor moet je een bepaalde slag hebben en dat lukt niet iedereen meteen. Daar zetten we dan ook extra tijd op in en na verloop van tijd lukt het meestal wel. Dan moet je ze eens zien glunderen.”
Er zijn veel mensen nodig in de bouw, dat kunnen ze bij Leerbouwen bevestigen. ‘Ook veel mensen die al een poos in de bouw werken komen naar Leerbouwen voor een cursus”, bevestigt Van der Vlist. „Dus als je op zoek bent naar een baan die ertoe doet, waar je lekker buiten kunt werken en een mooi vak kunt uitoefenen, meld je dan aan. En dat geldt ook voor zij-instromers.”