Opgetogen gezichten in Leeuwarden. Elf mensen ontvangen hier hun certificaat en contract als monteur zonnepanelen uit handen van Jan Slager, directeur Tautus Installatie b.v. Het bedrijf neemt hen in dienst voor de installatie van zonnepanelen op woonhuizen in Noord Nederland. De groep is via Kansrijkberoep.nl geworven en heeft aansluitend een opleiding gevolgd van 8 weken bij praktijkopleider Leerbouwen in Groningen. Alle deelnemers hebben stage gelopen in zonnepanelenprojecten van Woonstichting Groninger Huis. Daarmee krijgen opnieuw werkzoekenden uit het werkgebied van Groninger Huis een kans in groene technologie.
Grote behoefte aan zonnepanelen-monteurs
Tautus is leverancier en installateur van zonnepanelen op woonhuizen. Het bedrijf werkt landelijk.
In deze groeiende markt is een grote behoefte aan monteurs. Jan Slager van Tautus zegt hierover: “Wij hebben altijd behoefte aan goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers. Samen met Leerbouwen, Werk in Zicht en Groninger Huis, hebben we onze eigen medewerkers opgeleid. Zo doen we ook iets terug voor het gebied waarin we werken. Social return in optima forma!”
Hendrik van der Sluis van Leerbouwen: “Als praktijkopleider hebben we samen met Tautus een speciale opleiding samengesteld. Tautus levert onder andere aan particulieren. Dat vraagt om technische én communicatieve vaardigheden. Elke monteur is immers ook een visitekaartje voor het bedrijf. Mede dankzij de goede werving en selectie via kansrijkberoep.nl staan hier nu elf goed gekwalificeerde en gemotiveerde monteurs.”
Jeffrey, één van de nieuwe monteurs: “Ik ben blij met deze kans. Ik heb er ontzettend veel zin in.” Zijn collega vult aan: “Er zijn zoveel mogelijkheden in deze groeiende markt. Ik ben blij dat ik voor Tautus aan de slag mag na de opleiding bij Leerbouwen.”
Michel Dammer van Werk in Zicht en projectleider van Kansrijkberoep.nl beaamt dat. “Voor onze kandidaten ben ik hartstikke blij met dit resultaat! Daar doen we het voor. Met dank aan de goede afspraken en afstemming met Tautus, Tautus installatie en Leerbouwen. Voor de toekomst streven we naar meer soortgelijke trajecten. De markt voor zonnepanelen groeit stevig want we willen gasvrij wonen. Dat heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de energiesector.”
Woonstichting Groninger Huis verhuurt ruim 4.300 woningen in de gemeenten Oldambt, Delfzijl, Appingedam en Midden-Groningen. De werkloosheid is in dit krimpgebied relatief hoog. Directeur bestuurder Hilde van Ree namens Groninger Huis: “Een duurzame toekomst is van vitaal belang voor ons allemaal. Duurzaamheid is dan ook een belangrijk speerpunt in het beleid van Groninger Huis. Duurzaamheid vertaalt zich op dit moment vooral aan het energiezuinig maken van onze woningvoorraad, maar duurzaamheid gaat voor Groninger Huis uiteindelijk verder. Wij vinden dat duurzaamheid onlosmakelijk is verbonden met het welzijn van mensen. Groninger Huis heeft hierbij een maatschappelijke positie tussen overheden, marktpartijen en het publieke domein. Een belangrijke voorwaarde in de aanbesteding van dit zonnepanelenproject was dan ook dat het werk deels door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of leerlingen uit de branche werd uitgevoerd. Dat we er nu samen in zijn geslaagd dat er elf goed gekwalificeerde monteurs zijn opgeleid, vervult ons dan ook met een enorme trots.”